top of page
מערכת לבריאות

מהו אירוע מוחי


אירוע מוחי ( (CVA,STROKE הוא מצב חריף של חוסר באספקת דם (המספק חמצן וחומרים מזינים) למוח כתוצאה מפגיעה בכלי דם המגיעים אל המוח או נמצאים בו.

הפגיעה בכלי הדם מתרחשת לרוב עקב קריש דם או קרע של כלי דם. כאשר אחד מהמצבים האלו מתרחש חלק מרקמת המוח, אותה מספק כלי הדם הפגוע\חסום, לא מקבל אספקת דם וכתוצאה מכך תאי המוח באותו האזור מתים.

בארה"ב , לפי "ארגון הלב האמריקאי", כ- 800,000 איש מדי שנה חווים אירוע מוחי. אירוע מוחי הוא גורם המוות החמישי במספר, אשר גורם למותם של 130,000 איש בשנה בארה"ב, והגורם המוביל בארה"ב לפגיעה תפקודית לטווח הארוך.


בדיקת סריקת מוח - אירוע מוחי

סוגי אירועים מוחיים:

  1. אירוע מוחי איסכמי - זהו אירוע מוחי הנגרם כתוצאה מחסימת כלי דם המספקים את רקמת המוח, לרוב עקב קריש דם . זהו הסוג השכיח ביותר- 87% מהמקרים. טרשת עורקים מהווה גורם תורם לכך.

  2. אירוע מוחי דימומי - זהו אירוע מוחי הנגרם כתוצאה מקרע של כלי דם המספק את רקמת המוח. לחץ דם גבוה מהווה גורם תורם לכך.

  3. אירוע מוחי חולף (TRANSIENT ISCHEMIC ATTACK)- אירוע מוחי רגעי שאינו משאיר סימנים. זוהי נורת אזהרה! מצב זה מעלה פי 10 את הסיכון לאירוע מוחי איסכמי ועל כן משמעות רבה בטיפול מניעתי.

מהם הסימנים היכולים להעיד על אירוע מוחי ומחייבים הגעה דחופה לבית החולים?

  1. תחושת חולשה ביד, רגל או שניהם- בקשו להרים 2 ידיים, האם יד אחת גולשת מטה?

  2. קושי בדיבור ובהבנה- בקשו לחזור על משפט פשוט, לדוגמא " הדשא בצבע ירוק", האם חוזר עליו באופן ברור?

  3. צניחת זווית הפה- בקשו לחייך, האם החיוך שווה ?

כיצד אירוע מוחי משפיע עלינו?

חשוב לזכור שהמוח הוא איבר מורכב מאוד השולט בתפקודים רבים בגופינו. כאשר מתרחש אירוע מוחי ואספקת הדם לאזור מסוים, השולט בתפקוד מסוים במוח נפגעת, אותו התפקוד יפגע במידה זו או אחרת. היקף הפגיעה והשפעת הפגיעה תלויות הן במיקום הפגיעה ( למשל איזה כלי דם נפגע ואיזו אונה נפגעה) והן בהיקף הנזק לרקמת המוח ( כמות התאים שנפגעו).

לדוגמא: פגיעה בחלקו האחורי של המוח יכולה לגרום לפגיעה בראיה. פגיעה בחלקו הימני של המוח יכולה להביא לפגיעה מוטורית ותחושתית בפלג הגוף השמאלי ובנוסף יכולה לגרום לפגיעה בראיה ובזיכרון.

פגיעה בחציו השמאלי של המוח יכולה לגרום לפגיעה מוטורית ותחושתית בפלג הגוף הימני , ובנוסף יכולה לגרום לפגיעה קוגנטיבית, בעיות שפה ודיבור וירידה בזיכרון.

גורמי סיכון לאירוע מוחי:

1. גורמי סיכון שאיננו יכולים להשפיע עליהם:

  • גיל- מעל גיל 55 הסיכון לאירוע מוחי מכפיל עצמו! אם זאת אנשים רבים חווים אירוע מוחי בגיל צעיר מגיל 65.

  • תורשה\היסטוריה משפחתית- הסיכון לאירוע מוחי גובר אם אחד מבני המשפחה הקרובה חווה אירוע מוחי. בנוסף, ישנן מחלות תורשתיות אשר מהוות גורם סיכון לאירועים מוחיים (CADASIL).

  • מגדר- מצאו כי נשים נמצאות ברמת סיכון גבוהה יותר מאשר גברים.

  • אירוע מוחי קודם \ TIA\ התקף לב: כל אחד מאלו הוא גורם סיכון בפני עצמו המעלה פי כמה את הסיכון לאירוע מוחי. מצאו כי TIA (TRASIENT ISCHEMIC ATTACK) מעלה פי 10 ויותר את הסיכון לאירוע מוחי באותה קבוצת גיל ועל כן נקרא "אירוע אזהרה".

2. גורמי סיכון שאנו יכולים להשפיע עליהם:

  • יתר לחץ דם- לחץ דם גבוה הוא גורם הסיכון העיקרי לאירוע מוחי.

  • עישון סיגריות- מצאו כי הניקוטין שבסיגריות פוגע במערכת כלי הדם והלב, מעלה סיכון לקרישיות דם ובכך מעלה את הסיכון לאירוע מוחי. בנוסף מצאו כי עישון סיגריות בשילוב עם גלולות למניעת הריון מעלה משמעותית את הסיכון לאירוע מוחי.

  • סכרת- זהו גורם סיכון משמעותי מפני שלרוב הוא כולל בתוכו גורמי סיכון נוספים כגון יתר לחץ דם, רמות כולסטרול גבוהות בדם, משקל עודף וחסר פעילות גופנית.

  • מחלות כלי דם- למשל טרשת עורקים אשר עלולה להוביל לחסימת כלי דם פריפריים, בלב או בעורק הקרוטיד (התרדמה).

  • רמות כולסטרול גבוהות- רמות גבוהות בדם של LDL ( הכולסטרול "הרע") ורמות נמוכות בדם של HDL (הכולסטרול "הטוב") מהוות גורם סיכון מוגבר לאירוע מוחי.

  • תזונה לקויה- תזונה רווית שומנים, מלחים וקלוריות עודפות. ההמלצה היא למנות רבות של ירקות ופירות כחלק מהתפריט היומי.

  • השמנת יתר וחוסר בפעילות גופנית - חסר בפעילות גופנית, השמנת יתר או שילוב של שניהם מהוות גורם סיכון להתפתחות של סכרת, טרשת עורקים וכולסטרול גבוה.

מה כולל הטיפול לאחר אירוע מוחי:

הטיפול לאחר אירוע מוחי הוא מורכב ודורש מעורבות רב צוותית בכדי לטפל בכל מאפייני הפגיעה. הצוות כולל רופא, פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק, תזונאי, ובמידת הצורך קלינאי תקשורת. חשיבות הטיפול הרב צוותי הינה מתן מענה מדוייק ככל הניתן לסוג הפגיעה עצמה וטיפול בגורמי הסיכון למניעת הישנות חוזרת של המחלה. כמו כן, ניתן לשלב טיפולים מתחום הרפואה המשלימה.

מטרת הטיפול לאחר אירע מוחי הינה להביא את המטופל, לתפקודו שקדם לאירוע, ככל הניתן.

ניתן להפחית את גורמי הסיכון לאירועים מוחיים ובכך להפחית משמעותית את הסיכון ללקות באירוע. לכן, במידה והינכם בעלי אחד או יותר מגורמי הסיכון הנ"ל, מומלץ לפנות לגורם מקצועי לטיפול מניעתי.

Comments


bottom of page