top of page
מערכת לבריאות

חרדה חברתית – מה היא? ואיך יוצאים ממנה


אנחנו מוצאים את עצמינו בסביבות שונות במהלך היום. בבית עם המשפחה, בעבודה עם הקולגות, ובסוף היום עם החברים. יש סביבות בהם יותר קל לנו להשתלב, ליהנות ולבטא את עצמינו, ויש גם סביבות שבהם אנו מעדיפים להיות רחוקים ממרכז העניינים. השינויים בהתנהגות שלנו בסביבות שונות הם טבעיים, כל עוד לא מדובר בשינויים קיצוניים. קיימת קבוצה גדולה באוכלוסיה שסובלת מקושי נפשי שנקרא "חרדה חברתית". אותם אנשים לא יכולים להסתדר בכל סביבה, והשינויים ההתנהגותיים שלהם בין סביבה מוכרת לסביבה חדשה, מאוד קיצוניים. אותם אנשים שסובלים מחרדה זו, לא מצליחים להגיע לאירועים חברתיים, ומזהים כל איש זר כ"סכנה". הדברים האלה גורמים ל- חוסר בטחון עצמי שמתפתח וגדל בחלוף הזמן, קושי בחיים החברתיים וקושי בחיים הזוגיים. איך נדע אם אנחנו או מישהו שקרוב אלינו סובל מחרדה זו? מתי צריך להתחיל טיפול בחרדה ועם מי ליצור קשר?


מה היא חרדה חברתית?

מה היא חרדה, ומה היא חרדה חברתית?

לפני שנבין מה היא אותה חרדה חברתית, עלינו לדעת מה היא חרדה במובן הבסיסי. חרדה או חרדה כרונית הם מצבים נפשיים הנגרמים כתוצאה מלחץ. נפש האדם יכולה להתמודד עם לחץ עד לשלב מסוים, ולבסוף היא נפגעת. פגיעה זו עשויה לבוא לידי ביטוי בהתקפי חרדה. אדם שחווה התקף חרדה יהיה מפוחד ומבולבל. הוא ירגיש תחושה של אימה וסכנת חיים מידית, הדופק שלו יעלה, הוא יזיע, ויהיה חסר מנוחה. מובן שקשה מאוד עד כבלתי אפשרי לתפקד תחת התקף חרדה (גם בעבודה וגם בחיים האישים). לכן מומלץ לטפל בהתקפי חרדה כמה שיותר מוקדם, ולמנוע פגיעה באיכות החיים.

לרוב הגדול של החרדות קיים "טריגר" (-גורם) שמניע אותן. במקרה של חרדה חברתית, הגורם הוא סביבתי. אדם שסובל מחרדה חברתית ירגיש מאוים בסביבה חברתית לא מוכרת, מול אנשים חדשים או באירועים גדולים. לכן אחד מהמאפיינים הבולטים של החרדה החברתית הוא הימנעות מלהגיע לאירועים חברתיים. אנשים אלו מנסים להתרחק ממקומות חדשים, והם לא יוזמים קשרים חדשים. כל זה נובע מתוך הפחד שהחרדה מכניסה בהם. חרדה חברתית גורמת לפגיעה משמעותית בחיי החברה, ובמידה והיא לא מטופלת היא יכולה לגרום לסבל רב.

החרדה לא כאן כדי להישאר

היום ישנם טיפולים רבים לכל סוגי החרדות. למעשה "חרדה" היא אחת מהבעיות הנפשיות שיש לנו את הידע איך לפתור ולהחלים ממנה - ללא תרופות! במידה ואתם סובלים או מכירים מישהו שסובל ונמנע ממפגשים חברתיים, חשוב לעזור לו להגיע לטיפול אצל פסיכותרפיסט. אחד מהשיטות היותר אמינות ובטוחות להתמודדות עם חרדה היא שיטת ה-C.B.T - השיטה ההתנהגותית קוגניטיבית. מטרת שיטה זו היא לתת למטופל כלים להתמודדות עם החרדה, גם במצבי רגיעה וגם בזמן התקף. הטיפול מתחיל בזיהוי מקורות החרדה, והגורמים השונים, והוא ממשיך במתן הנחיות והדרכה לחיים ללא לחץ. השלב המרכזי הוא ההתמודדות עם החרדה עצמה, ומתן כלים להתמודדות אל מול אותם התקפים. הרעיון הוא לחשוף את המטופל לסביבה/גורם שיוצר אצלו תחושת אימה באופן מבוקר ולתמוך בהתמודדות שלו. הגורם המטפל המקצועי ילווה את המטופל עד למצב שבו המטופל מסוגל להתמודד לבד עם ההתקפים, לחזור לחיים רגילים, ולהתגבר על הפחדים שלו.

אפשר לחיות ללא חרדה, הטיפולים והמטופלים מוכיחים זאת!

כותב המאמר: אורי פוקס, מומחה ל- טיפול בחרדה ולחץ.

댓글


bottom of page