בשנים האחרונות כולנו נעשנו הרבה יותר מודעים לכל מה שקשור בשמירה על הבריאות של גופנו, למשל הקפדה על פעילות גופנית ותזונה נכונה ומאוזנת. גם בקרב מקבלי ההחלטות גברה המודעות להשלכות הכלליות של בריאות הציבור על מערכת הבריאות ועל המשק. עקב כך, לאחר מספר שנים של תכנונים, חשיבה ומאבקים ציבוריים נכנס לתוקף הסימון הירוק שמוטבע על גבי אריזות של מוצרים. בשורות הבאות נסביר מה משמעותו של הסימון הירוק, מה הם הקריטריונים לקבלתו ומדוע כדאי לבחור במוצרים אלו.
אז מה זה סימון ירוק?
הסימון הירוק הוא תוצאה של תהליך שביצע משרד הבריאות מול יצרניות ויבואנים של מזון בענפים שונים. מטרתו של הסימון הוא לאפשר לציבור המגיע לרשתות המזון ולמכולות לבצע בחירה יותר מושכלת ומודעת של מוצרים שאינם מזיקים לבריאות ואף תורמים לה. לפני שנכנס הסימון הירוק התקשינו מאוד להבין איזה מוצר יכול להיות בריא, אילו מרכיבים נמצאים בו ומה משמעותם. על מנת לפשט את העניינים הוחלט להכניס סימון ירוק למוצרים שעומדים בקריטריונים מסוימים של בריאות, וסימון אדום למוצרים שאינם עומדים בהם. כעת כל מי שמגיע לרשת מזון יכול לראות בצורה מהירה וברורה מהו מוצר בריא ומהו מוצר העלול להזיק לבריאות. יש לציין כי גם במוצרים עם סימון ירוק עשויים להיות מרכיבים שאינם בריאים, כמו סוכרים, שומנים או מלח אבל זאת בכמויות שמתחת לסף האדום. לא יכול להיות מוצר שהוא גם אדום וגם ירוק בו זמנית.
אם כן, מוצרים עם סימון ירוק צריכים לעמוד בקריטריונים של משרד הבריאות. ראשית, הם צריכים להיות בעלי רמות נאותות של שומנים, סוכרים ומלחים. שנית, עליהם לעבור הליכי עיבוד כמה שפחות אינטנסיביים, מה שמאפשר לשמור על רמה טובה של ערכי תזונה במוצר המזון, כגון ויטמינים, מינרלים סיבי תזונה וכדומה. שלישית, מדובר במזונות שלא הוסיפו להם מרכיבים שאינם בריאים או עלולים להזיק, למשל עופות שלא הוסיפו להם אנטיביוטיקה. בין היתר הסימון הירוק נמצא על גבי מאכלי חלב, גבינות, יוגורט וחמאה, תחליפי בשר וחלב כמו משקאות על בסיס אורז ושקדים או טופו, עופות טריים, קפואים או מעובדים שהוכנו בתהליך של אפייה וצלייה, אגוזים וזרעים כמו פיסטוקים וגרעיני חמנייה, דגנים וקטניות כמו לחמים, חומוס, פסטות וטחינה, דגים, מוצרי פירות וירקות קפואים משומרים או טריים, ועוד.
אז בפעם הבאה שאתם נכנסים למכולת, שימו לב לסימון הירוק.
Comments