top of page
מערכת לבריאות

מקרים בהם טיפול פסיכולוג קליני יוכל לסייע


מדי שנה פונים אלפי אנשים בישראל לטיפול פסיכולוגי על מנת להקל על קשיים נפשיים. חלקם סובלים ממחלות נפש כדוגמת סכיזופרניה, אחרים מהפרעות אישיות, רגש והתנהגות, ואילו רבים נוספים פונים לטיפול פסיכולוגי משום שלתחושתם אינם חווים רווחה נפשית מספקת בחיי היומיום. במצבים אלו ניתן לפנות אל מספר גורמים מסייעים, החל מרופא המשפחה שיכול להמליץ על המשך טיפול, דרך עובדים סוציאליים ומטפלים באומנות שהינם בעלי הכשרה מתאמת, ועד לפסיכיאטר. עם זאת, מרבית הפונים לטיפול נפשי מבקשים להסתייע בשירותיו של פסיכולוג קליני.

מיהו ומהו הפסיכולוג הקליני ?

מסלול ההכשרה של הפסיכולוג הקליני כולל לימודים לתואר שני במגמה הקלינית של מוסד מוכר, ביצוע התמחות בת כארבע שנים, לרוב בבית חולים פסיכיאטרי ובמרפאה לבריאות הנפש, וכן עמידה בבחינת הרישוי של משרד הבריאות. במהלך לימודיו האקדמאיים נחשף איש המקצוע אל היבטים רבים הקשורים בתחום הטיפול הנפשי, וביניהם אבחון באמצעות מבחנים פסיכולוגיים, היכרות מעמיקה עם גישות טיפול שונות, ולימוד היבטים וסיבות של מחלות נפש והפרעות קשות. ההתמחות במוסד המוכר על ידי משרד הבריאות מקנה למתמחה ניסיון אבחוני וטיפולי מעשי במגוון אוכלוסיות, וכן בתופעות שונות של מצוקה נפשית.

מתי ניתן להיעזר בפסיכולוג קליני

כאמור, לימודיו של הפסיכולוג הקליני מכשירים ומסמיכים אותו לטפל במגוון רחב של מצוקות, חלקן חריפות וכרוניות, ואילו אחרות מתונות יותר וארעיות. ניתן לחלק את המצבים שבהם כדאי לפנות לטיפול למספר תחומים:

  • מצוקות חריפות – בתחום זה נכללים אנשים הסובלים ממחלות נפש, מהפרעות רגשיות חמורות ומהפרעות אישיות, כדוגמת סכיזופרניה, דיכאון, התנהגות כפייתית – טורדנית, הפרעת אכילה והפרעת אישיות גבולית. לא פעם מדובר באנשים שכבר זכו לטיפול במהלך חייהם ופנו לטיפול או לאשפוז. לצד הסיוע הנפשי למטופלים אלו, על הפסיכולוג להיות ער למצבים בהם נדרש טיפול תרופתי, ולהפנות את המטופל לפסיכיאטר בעת הצורך.

  • מצוקות המפריעות לתפקוד – אנשים רבים מאוד נתקלים בבעיות בעלות היבטים נפשיים שאינן כה חמורות, אך עדיין משפיעות לרעה על התפקוד והרווחה שבחיי השגרה. דוגמא לכך הם אנשים הסובלים מחרדה חברתית או מחרדת הקהל, המונעת מהם להתקדם במקום העבודה או לחוש בנוח בחברת אחרים. דוגמא אחרת היא של אנשים הסובלים מבעיות אישיות המקשות עליהם ליצור מערכות יחסים, לשמרן לאורך זמן וליהנות מהן.

  • משברים – טיפולו של פסיכולוג קליני עשוי לסייע בעיתות משבר כדוגמת גירושין, פגיעה בתאונה, מוות במשפחה, פיטורים או מחלה חריפה. במהלך הפגישות יסייע הפסיכולוג לפציינט להסתגל אל המצב החדש או לעבד את האובדן, למצוא משמעות באירועים שהתרחשו ולהשיב את חייו לתפקוד מאוזן.

  • שיפור בתחושה הכללית – בתחום זה נכללת למעשה מרבית האוכלוסייה, ובפרט כל אדם המעוניין לשפר את יחסיו עם אחרים, לחזק את בטחונו העצמי, להבין את המכשולים המונעים ממנו להתקדם בחיים, ובאופן כללי להכיר טוב יותר את עולמו הפנימי. בדומה לתחומי הטיפול האחרים, גם כאן יתמקד הפסיכולוג הקליני בהבנה משותפת של הקשיים לאור עברו של המטופל, וכיצד ניתן להתגבר עליהם בהווה.

Comments


bottom of page