הריון ולידה הם ללא ספק תקופות בהם גוף האישה עובר שינויים דרמטיים. במהלך ההריון אנחנו חוות מגוון תחושות חדשות, אנחנו מתרגשות ומכינות את עצמנו לרך הנולד – חולמות על שם מתאים, מכינות לו חדר מתאים הכולל ציוד וריהוט, משתפות את המשפחה והחברים הטובים, אבל האם אנחנו מוכנות לכל השינויים המתחוללים אצלנו בגוף?
יש אנשים שאולי יחשבו שזה עניין פעוט: מה זה חזה נופל, בטן עם סימני מתיחה לעומת תינוק שנולד? יכול להיות שהם צודקים, אבל האם אנחנו באמת צריכות לוותר על הגוף שלנו? או, אולי ישנן דרכים לטפל בשינויים שהתרחשו? ואולי, יש דרכים למנוע לפחות חלק מהשינויים העלולים להתרחש? אלו חלק מהשינויים: 1. סימני מתיחה
כחמישים אחוז מהנשים יפתחו סימני מתיחה במהלך ההיריון. סימני מתיחה נובעים מקרעים הנוצרים בעור בעקבות התרחבותו המהירה. הקרעים אינם כואבים או מזיקים, אולם משאירים צלקות בהירות בעור. ברוב המקרים העור יכול להימתח במידה רבה, אולם אצל נשים רבות השינויים המתחוללים במהלך ההיריון הם מהירים מאוד. שינויים אלו יכולים לגרום להופעת סימני מתיחה. ברוב המקרים סימני המתיחה מופיעים בבטן, אולם הם יכולים להופיע גם בשדיים, בישבן ובאזור הירכיים.
מי תפתח סימני מתיחה? כמובן לגנטיקה יש חשיבות עצומה – לנשים שאצלן במשפחה לאמא/ אחיות ישנם סימנים יש סיכוי גבוה יותר לפתח סימני מתיחה אף הן. עליה מהירה ומרובה במשקל עלולה להוביל לסימני מתיחה כמו בהריון מרובה עוברים או עובר עם משקל לידה גבוה. סימני מתיחה הקיימים על השדיים עוד לפני ההיריון מעלים את הסבירות כי במהלך ההיריון יתפתחו סימני מתיחה גם באזור הבטן. האם ישנה דרך למנוע את הסימנים? שתייה מרובה, כלכלה מאוזנת ובריאה, ועליה הדרגתית במשקל (בהתאם להוראות של דיאטנית) הם דרכים להפחית את הסיכוי להתפתחות סימני מתיחה. הרבה נשים מאמינות ששמירה על לחות העור עם קרם לחות או שמנים פעמיים ביום טובים אף הם למנוע הופעה של סימני מתיחה. מומלץ לבצע מסאז' עם שמנים כגון שמן נבט חיטה המכיל ויטמין E, שמן שקדים, חמאת קקאו או שמן לנולאום.
במידה ולמרות כל זאת הופיעו סימני מתיחה על העור, אל תתיאשי! הסימני ידהו עם הזמן. ניתן לזרז זאת בטיפול עם לייזר, או קרם על בסיס ויטמין A (כגון טרטינוין), אולם מומלץ לבצע טיפולים אלו רק בסיום ההנקה, ולאחר בדיקה של רופא עור/ פלסטיקאי. אם מדובר בהריון אחרון ניתן לפנות לרופא פלסטיקאי לבירור אפשרות של ניתוח למתיחת בטן (עוד על מתיחת בטן – בהמשך)
2. שינויים בשדיים
אחד הסימנים הראשונים של הריון הוא לרוב גדילה של השדיים. השדיים יכולים לצמוח באופן משמעותי כבר בשליש הראשון להריון, לפעמים אפילו בשתי מידות מעל המידה של החזייה שלפני ההריון. הגדלה של נפח השד לרוב מלווה גם בהגדלה של קוטר העטרה ובשינוי הצבע שלה. צמיחה מהירה של השדיים עלולה להיות מלווה בהופעת סימני מתיחה (ראי סעיף 1). לאחר ההיריון, ובמיוחד אצל נשים שהניקו, ישנה ירידה בנפח השדיים. ירידה זו עלולה להביא להקטנת נפח השד לעומת הנפח שלפני ההיריון. במידה והעור לא התכווץ דיו לאחר הירידה של הנפח, עלולה להיות נפילה של השד כך שהפטמה עדיין תהיה מעל הכפל התת-שדי (מכונה פסאודו-פטוזיס), או נפילה בה הפטמה והעטרה מצויים במיקום הנמוך ביותר של השד, ומתחת לכפל התת שדי (פטוזיס אמיתי). בשינויים אלו ניתן לטפל באמצעות ניתוחים פלסטיים. את הניתוח הפלסטי ניתן לבצע כשישה חודשים לאחר סיום ההנקה, ולאחר שהגעת למשקל האידיאלי שאליו את שואפת להגיע.
במידה וישנה ירידה בנפח השד בלבד (פסאודופטוזיס), ניתן לטפל באמצעות ניתוח להגדלת שדיים. במהלך הייעוץ עם הרופא הפלסטיקאי יילקחו מידות של השד. על פי המדידות ובהתאם לרצון המטופלת יותאמו שתלים במספר מידות. הגודל הסופי של השתל יקבע בחדר ניתוח. הניתוח נעשה בהרדמה כללית ואורך בין חצי שעה לבין שעה וחצי. לאחר אשפוז של מספר שעות לצורך השגחה, המטופלת משוחררת הביתה עם חזיית ספורט או חבישה ופלסטר באזור החתך הניתוחי בלבד.
במידה והפטמה נמוכה מהכפל התת-שדי (פטוזיס אמיתי), נדרש ניתוח להרמת השד עם או ללא שימוש בשתל סיליקון על מנת להגדיל את נפח השד. הניתוח נעשה בהרדמה כללית ואורך בין שעה וחצי לבין שלוש שעות תלוי במורכבות הניתוח. בסוף הניתוח המטופלת יוצאת עם פלסטרים על חתכי הניתוח וחזיית ספורט. הצלקות הנשארות לאחר ניתוח מסוג זה תלויות בשיטה בה מבצעים אותה. יש לשוחח עם הרופא המטפל לגבי נושא זה. 3. כתמים חומים ("כלואזמה/מלזמה")
אצל נשים רבות, השינויים ההורמונים המופיעים במהלך ההיריון גורמים לרגישות רבה לשמש ולהופעת כתמים בפנים. שינויים אלו שכיחים יותר אצל נשים בעלות גוון עור כהה. הסימנים הם כתמים כהים באזור השפה העליונה, אף, לחיים ומצח.
על מנת להפחית את שיעור התופעות, מומלץ להימנע מחשיפה לשמש, ולמרוח קרם הגנה לפני כל יציאה לשמש. במידה וישנם שינויים, ניתן למרוח עליהם מייקאפ לכיסוי. אסור להשתמש במשחות המבהירות כתמים במהלך ההיריון. לאחר סיום ההיריון וההנקה, במידה והכתמים לא חלפו, ניתן לטפל באמצעות משחות להבהרת העור או פילינג רפואי. 4. שינויים בשיער
נשים יכולות לחוש עלייה או ירידה בצפיפות השיער בקרקפת במהלך ההיריון ובמשך כ-15 חודשים לאחר הלידה. שינויים אלו יכולים להיות מלווים בהתכהות השיער בפנים, בידיים וברגליים. בשינויים אלו ניתן לטפל בדרכים המקובלות (גילוח, שעווה). לא ניתן לבצע הסרת שיער בלייזר במהלך ההיריון.
השינויים ההורמונאליים במהלך ולאחר ההיריון עלולים לגרום להופעת פצעי בגרות (אקנה). יש לטפל בעור עם סבונים עדינים. אסור לטפל במשחות או כדורים במהלך ההיריון ללא התייעצות עם רופא עור מומחה. 6. עיגולים שחורים מתחת לעיניים
במהלך ההיריון ולאחריו יכולים להופיע עיגולים שחורים מתחת לעיניים. לצערי הטיפול הטוב ביותר שישנו כרגע הוא קונסילר. 7. דליות (התנפחות וורידים) ברגליים
דליות ברגליים עלולות להופיע בעקבות עמידה ממושכת, ולחץ גובה על ורידי הרגליים בעקבות הרחם הגדל. מומלץ להשתמש בגרביים אלסטיות מיוחדות לזמן ההיריון, להימנע מעמידה ממושכת, ולנוח עם רגליים מורמות ככל האפשר. 8. שינויים בפיזור השומן
זה אמנם לא נושא שפורסם או ידוע, ואולי רק תחושה שלי בעקבות היכרות רבה עם נשים לפני ולאחר ההריון, אולם בעקבות השינויים הדרמטיים במשקל במהלך ולאחר ההריון עלולים להיות שינויים בפיזור השומן בגוף. כלומר, נשים שחזרו למשקלן שלפני ההריון יחוו ירידה בכמות השומן באזוריים מסויימים, ועליה בכמות השומן באזורים אחרים. לדוגמא – סביב הירכיים יכולים להשאר מצבור של שומנים שלא היו טרם ההריון. לעומת זאת באזור הפנים (הרקות, סביב העיניים, לחיים) כמות השומן עלולה להיות קטנה יותר מזו שהיתה קיימת לפני ההריון, מה שיגרום למראה עייף ורזה יותר. טיפול: בעודפי שומן נקודתיים ניתן לטפל באמצעות שאיבת שומן. זהו ניתוח הנעשה בהרדמה מקומית או כללית, על פי היקף הניתוח ורצון המטופלת, ודרך פתחים קטנים בעור מוחדר מכשיר באמצעות נשאב השומן מהגוף. בשומן שנשאב ניתן להשתמש לצורך מילוי אזורים אחרים בגוף או בפנים. הטיפול בירידה בנפח הפנים: ניתן לטפל באמצעות חומרי מילוי במסגרת המרפאה או הזרקת שומן לאחר שנשאב בחדר ניתוח. אולם, ללא ספק, החומר בשימוש הנפוץ ביותר הינו החומצה ההיאלורונית המצויה בעור גם באופן טבעי. הטיפול הוא קל וכמעט שאינו כואב. החברות השונות משווקות את החומצה ההיאלורונית במגוון סמיכויות על מנת להתאים בצורה אופטימלית לאזורים שונים בפנים. דרגת הסמיכות הנמוכה מאפשרת לטפל באזורים בהם העור דק כגון סביב העיניים, ואילו דרגת הסמיכות הגבוהה מאפשרת מילוי נפחים גדולים כגון באזור הלחיים והלסת. תופעות הלוואי הינן נפיחות קלה ושטפי דם העלולים להיווצר בעקבות ההזרקה. יעילות הטיפול היא למשך כשישה עד 18 חודשים. 9. בלט הבטן עם או ללא עודפי עור
במהלך ההיריון הצמיחה המהירה של הרחם גורמת למתיחה של העור והיחלשות של דופן הבטן על ידי התרחקות השרירים הישרים המצויים במרכז הבטן זה מזה. שינויים אלו במקרים מסוימים אינם חוזרים לקדמותם באופן מלא לאחר שההיריון הסתיים, וכך נוצרים בלט של הבטן ועודפי עור. מידת הנזק שישאר תלוי במספר גורמים: גנטיקה, היריון מרובה עוברים, עובר גדול. אצל נשים עם דופן בטן חזקה מלפני ההיריון (התעמלו), השינויים לרוב יהיו קלים בלבד.
על מנת להקטין את הנזק שנשאר מומלץ להתעמל לאחר סיום ההיריון ולחזק את דופן הבטן. במקרים רבים למרות פעילות ספורטיבית, הבטן אינה חוזרת לקדמותה. במקרים אלו ניתן לבצע ניתוח מתיחת בטן. הניתוח נועד להסרת עודפי עור שנוצרו בבטן (ואיתם לעיתים תכופות גם סימני מתיחה), וחיזוק דופן הבטן באמצעות הכנסת תפרים לקירוב השרירים הישרים זה לזה. החיסרון של ניתוח הוא בצלקת הארוכה הנשארת בבטן התחתונה. צלקת זו וממוקמת בתחתון מתחת לקו הביקיני. לסיכום: השינויים החלים במהלך ההיריון ולאחר ההנקה הינם רבים. חלק מהשינויים ניתן למנוע באמצעים פשוטים הכוללים שמירה על דיאטה מאוזנת, שתייה מרובה, שמירה על לחות העור והימנעות מחשיפה לשמש. במידה וחלו שינויים שאינם חולפים לאחר סיום ההנקה והחזרה למשקל הרצוי, מומלץ לפנות לרופא פלסטיקאי על מנת לקבל יעוץ על האפשרויות השונות והטיפולים הקיימים כדי לשפר את המראה ולהחזירו כמה שניתן למראה הקודם .